Приготування мусаки.
Мусака є популярною стравою у багатьох країнах світу, і всюди її готують по-різному. Сьогодні ми приготуємо грецьку мусаку, яка, як правило, складається з баклажанів, томатно-м’ясного соусу і соусу Бешамель. Інколи сюди ще додають картоплю, яку нарізають плястерками, підсмажують на олії до рум’яної скоринки і викладають на дно форми першим шаром. Я вирішила робити мусаку без картоплі, оскільки і без неї страва виходить досить калорійною і ситною.
Для приготування мусаки я використовувала форму розміром 30х18х5 см.

Баклажани нарізати пластинками (як на фото),товщиною 7-8 мм. Кожен шматок добре посолити з обох боків, викласти їх у друшляк і залишити на 20 хв.

Потім баклажани промити і обсушити паперовим рушничком.

На змащене оливковою олією деко викласти підготовлені баклажани. За допомогою кулінарного пензлика зверху змастити їх олією і помістити в розігріту до 180 °С на 15 хв.

Готуємо м’ясний соус. Цибулю порізати маленькими кубиками, часник подрібнити ножем.

На оливковій олії обсмажити цибулю до прозорого стану, додати часник і перемішати.

Слідом викласти фарш, добре його перемішати, розбиваючи грудки, і смажити, час від часу помішуючи, до повного випаровування рідини.

Потім до фаршу додати вино, перемішати і тушкувати 5 хв., щоб вино трохи випарувалось.

Помідори опустити на 20 с. в киплячу воду і очистити від шкірки. Потім подрібнити їх блендером в пюре або порізати ножем маленькими кубиками.

Томати додати до фаршу, перемішати.

До соусу додати сіль, чорний мелений перець і корицю. Тушкувати на середньому вогні приблизно 25 хв., щоб випарувалась майже вся рідина.

Готовий соус “Бешамель” трошки вистудити, приблизно 5 хв., додати збиті яйця і ретельно перемішати вінчиком.

Сир натерти на крупній терці.

Баклажани поділити на 3 частини, м’ясний соус – на дві. На дно форми щільно викласти частину баклажанів.

На баклажани – половину м’ясного соусу і розрівняти ложкою.

Зверху трошки притрусити сиром.

Знову викласти баклажани…

…і решту м’ясного соусу, трошки притрусити сиром.

Викласти останній шар баклажанів.

На баклажани – сир, що залишився.

В кінці все залити соусом “Бешамель”. Запікати у розігрітій до 180 °С духовці 25-30 хв.

За бажанням, готову мусаку можна притрусити Пармезаном і ще на кілька хвилин помістити в духовку. Мусака готова.