
Плов бажано готувати в чавунній посуді (сотейник, казан). В сотейник налити олію і на великому вогні розжарити її. Якщо м'ясо з кісточкою, то в першу чергу слід обсмажити кісточку. Це додасть плову більш насиченого аромату і кольору. Якщо м'ясо без кістки, то переходимо до наступного кроку.

Цибулю почистити і нарізати півкільцями.

Моркву почистити, нарізати соломкою.

Мясо нарізати крупними шматками.

З сотейника вийняти обсмажену кістку (вона більше не знадобиться), викласти в розжарену олію цибулю і на великому вогні смажити до золотистого кольору, постійно помішуючи.

До цибулі додати м'ясо. Його теж смажити на великому вогні, помішуючи, 8-10 хв.

Далі викласти моркву. Наразі з м'ясом і цибулею не перемішувати.

Зменшити газ до середнього і накрити кришкою. Це робиться для того, щоб в процесі приготування морква не втратила своєї цілісності. Тушкувати 3-4 хв.

Зняти кришку, все перемішати і на великому вогні, помішуючи, обсмажити моркву (приблизно 5-7 хв.).

Потім додати спеції – перець, барбарис і зіру.

Посолити.

Головки часнику очистити, зрізати коріння і цілими викласти в сотейник.

Після цього вміст сотейника залити кип'яченою водою так, щоб вона покривала м'ясо. Довести до кипіння, зменшити вогонь до малого і варити 30 хв. Все, що зараз вариться в сотейнику, називається зірвак.
Зірвак має бути значно солоніший, ніж в кінцевому результаті готовий плов (рис забере частину солі).

Рис добре промити (до чистої води). З сотейника вийняти часник, викласти рис і розрівняти його. Рис з м’ясом не розмішувати!

Вміст сотейника акуратно залити кип’яченою водою так, щоб вода покривала рис на 2 см. На великому вогні швидко довести до кипіння і покип’ятити 2-3 хв., щоб зірвак піднявся догори і рис добре ним просякся. Потім зменшити вогонь до середнього і варити, поки рис не вбере воду.

Коли на поверхні рису вже не буде води, за допомогою шумівки згорнути рис гіркою.

Викласти часник і злегка втиснути його в напівготовий рис.

Потім рис накрити мискою (миску втиснути в рис).

Потім зменшити вогонь до найменшого, накрити сотейник кришкою (разом з мискою) і томити рис приблизно 30 хв. Рис дойде до готовності на парі.

Так виглядає нерозмішаний плов в кінці приготування.

Часник забрати, плов акуратно перемішати. Можна подавати до столу. Плов готовий.