Осетинський пиріг з сиром і буряковим листям

Осетинський пиріг з сиром і буряковим листям. Рецепт приготування.
Інгредієнти для тіста:
  • борошно - 550-600 г
  • вода - 250 мл.
  • молоко - 250 мл.
  • дріжджі - 30 г
  • цукор - 1 ч. л.
  • сіль - 1 ч. л. (неповна)
  • соняшникова олія - 3 ст. л.
Інгредієнти для начинки:
  • сир сулугуні чи бринза - 500 г
  • листя молодого буряка - 500 г
  • зелена цибуля - невеликий пучок
  • кріп - невеликий пучок
А також:
  • вершкове масло - 100 г
Осетинський пиріг з сиром і буряковим листям.
Приготування осетинського пирога з сиром і буряковим листям:

Пироги в Осетії надзвичайно популярна страва. Їх печуть як на різні свята (весілля, дні народження та ін.) так і на щодень. Зазвичай пироги випікають великого діаметру (30-35 см) у спеціальних сковорідках. Чим тонші стінки у готового пирога – тим краще. В якості начинки використовують: сир, капусту, картоплю, м’ясо, зелень, гарбуз.
Сьогодні я готувала смачні пироги з буряковим листям і сиром. Кількість інгредієнтів розрахована на 3 пироги діаметром 30 см.

Готуємо опару.
Готуємо опару. В миску подрібнити дріжджі, додати цукор, одну столову ложку борошна і 100 мл. теплої води (приблизно 35 °С). Все добре розмішати і залишити на 10-15 хв.
Додаємо опару до просіяного борошна.
Тим часом у велику посудину просіяти борошно, посолити і додати готову опару. Перемішати.
Додаємо до борошна молоко.
Потім до борошна додати решту води (150 мл.) і молоко (250 мл.). Молоко і вода повинні бути теплими. Знову перемішати.
Додаємо в тісто олію.
Після цього додати соняшникову олію і замісити ніжне тісто.
Тісто готове.
Тісто перекласти у велику посудину, стінки якої попередньо змастити олією, накрити рушником і залишити на 1 год., щоб підросло.
Дрібно нарізане листя буряку.
Тим часом готуємо начинку для пирогів. Листя буряка, зелень цибулі і кропу заздалегідь промити і просушити.
Листя буряка дрібно нарізати.
Дрібно нарізана зелена цибуля.
Зелену цибулю також дрібно нарізати.
Посічений кріп.
Зелень кропу посікти ножем.
Тертий на крупній терці сулугуні.
Сир натерти на крупній терці.
Начинка готова.
Листя буряка, цибулю, кріп і сир викласти в посудину, перемішати і добре пом’яти руками. Готову начинку розділити на 3 рівні частини.
Розділене на три рівні частини тісто.
Коли тісто достатньо підросло, розділити його на 3 рівні частини і дати постояти 5 хв.
Начинк на паляниці.
На добре присипану борошном стільницю викласти одну частину тіста і качалкою чи руками надати їй форму круга. По центру круга рівномірно викласти начинку, залишаючи вільними краї.
Збираємо паляницю в мішечок.
Краї тіста зібрати досередини, щільно зліпити докупи і закрутити (як обгортку цукерки).
Формуємо пиріг.
Зверху добре притрусити борошном і руками розкачати заготовку з начинкою від середини до країв.
Перевертаємо паляницю на інший бік і продовжуємо формувати пиріг.
Потім, обережно, щоб не порвати тісто, пиріг перевернути на інший бік і продовжити формувати його, розкачуючи від середини до країв.
Викладаємо пиріг на деко і робимо в центрі отвір для виходу пари.
Тісто з начинкою взяти двома руками і викласти у форму (в мене деко) і вже тут розкачати пиріг до потрібного розміру. В центрі пирога зробити невеликий отвір діаметром 2-3 см. для виходу пари.
Готовий осетинський пиріг з сиром і буряковим листям змащуємо вершковим маслом.
Випікати пиріг у розігрітій до максимуму духовці (в мене 250 °С) приблизно 10 хв. Спочатку випікати на нижньому рівні духовки, потім – на верхньому. Потім пиріг вийняти з духовки, струсити залишки борошна і добре змастити розтопленим маслом. Шматочок масла покласти в центральний отвір, – воно розтопиться і частково просочить начинку. Таким самим чином спекти ще два пирога. Осетинський пиріг з сиром і буряковим листям готовий.
Осетинський пиріг подається гарячим. При потребі можна розігріти.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 16106
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2012-06-07
Поділіться рецептом з друзями :)

Коментарі до цього рецепта (6):Світлана | 2013-06-23
Робила цей пиріг із картоплею, дуже смачно! Рецепт тіста просто супер! Дякую Вам!
Люба | 2013-06-23
Світлана, на здоров'я :)
Віка | 2015-07-02
Дуже смачна начинка з буряка і сиру, виглядає теж дуже апетитно, правда, здоба трохи суха вийшла, але дріжджове тісто для мене – магія...
Олена | 2016-03-20
Пиріг вийшов пречудовий!!! Дякую.
Люба | 2016-03-21
Прошу :)
Марина Ковень | 2016-07-07
Давно печу такі пироги, чоловік дуже любить, але сирну начинку трішки солю.
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

UA RU
Нагору