Приготування осетинського пирога з сиром і буряковим листям:
Пироги в Осетії надзвичайно популярна страва. Їх печуть як на різні свята (весілля, дні народження та ін.) так і на щодень. Зазвичай пироги випікають великого діаметру (30-35 см) у спеціальних сковорідках. Чим тонші стінки у готового пирога – тим краще. В якості начинки використовують: сир, капусту, картоплю, м’ясо, зелень, гарбуз.
Сьогодні я готувала смачні пироги з буряковим листям і сиром. Кількість інгредієнтів розрахована на 3 пироги діаметром 30 см.
Готуємо опару. В миску подрібнити дріжджі, додати цукор, одну столову ложку борошна і 100 мл. теплої води (приблизно 35 °С). Все добре розмішати і залишити на 10-15 хв.
Тим часом у велику посудину просіяти борошно, посолити і додати готову опару. Перемішати.
Потім до борошна додати решту води (150 мл.) і молоко (250 мл.). Молоко і вода повинні бути теплими. Знову перемішати.
Після цього додати соняшникову олію і замісити ніжне тісто.
Тісто перекласти у велику посудину, стінки якої попередньо змастити олією, накрити рушником і залишити на 1 год., щоб підросло.
Тим часом готуємо начинку для пирогів. Листя буряка, зелень цибулі і кропу заздалегідь промити і просушити.
Листя буряка дрібно нарізати.
Зелену цибулю також дрібно нарізати.
Зелень кропу посікти ножем.
Сир натерти на крупній терці.
Листя буряка, цибулю, кріп і сир викласти в посудину, перемішати і добре пом’яти руками. Готову начинку розділити на 3 рівні частини.
Коли тісто достатньо підросло, розділити його на 3 рівні частини і дати постояти 5 хв.
На добре присипану борошном стільницю викласти одну частину тіста і качалкою чи руками надати їй форму круга. По центру круга рівномірно викласти начинку, залишаючи вільними краї.
Краї тіста зібрати досередини, щільно зліпити докупи і закрутити (як обгортку цукерки).
Зверху добре притрусити борошном і руками розкачати заготовку з начинкою від середини до країв.
Потім, обережно, щоб не порвати тісто, пиріг перевернути на інший бік і продовжити формувати його, розкачуючи від середини до країв.
Тісто з начинкою взяти двома руками і викласти у форму (в мене деко) і вже тут розкачати пиріг до потрібного розміру. В центрі пирога зробити невеликий отвір діаметром 2-3 см. для виходу пари.
Випікати пиріг у розігрітій до максимуму духовці (в мене 250 °С) приблизно 10 хв. Спочатку випікати на нижньому рівні духовки, потім – на верхньому. Потім пиріг вийняти з духовки, струсити залишки борошна і добре змастити розтопленим маслом. Шматочок масла покласти в центральний отвір, – воно розтопиться і частково просочить начинку. Таким самим чином спекти ще два пирога. Осетинський пиріг з сиром і буряковим листям готовий.