Приготування супу-пюре з цвітної капусти «Veloute Dubarry».
Сьогодні у нас в меню надзвичайно смачний і ніжний суп-пюре з цвітної капусти «Veloute Dubarry», який вже давно став класикою французької кухні. Названий він в честь фаворитки короля Людовіка XV графині Дюбаррі, в раціоні якої було багато страв з цвітної капусти. Вона вважала, що цей продукт позитивно впливає на її зовнішність. Кажуть, що багато страв графиня придумувала сама. Одна із них навіть ввійшла в історію французької кухні. Саме цю страву ми приготуємо сьогодні.
До речі, готують цей суп не завжди на бульйоні. Якщо цвітну капусту відварити на молоці і / чи воді, то отримаємо смачну вегетаріанську версію «Veloute Dubarry».
Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 5-6 порцій супу.
Цибулю-порей нарізати кільцями / півкільцями.
З цвітної капусти вирізати качан і розібрати її на суцвіття. Кілька невеликих суцвіть відкласти для декору.
В каструльці розтопити вершкове масло, додати цибулю-порей і, помішуючи, смажити на середньому вогні 3-4 хв.
До цибулі-порей додати борошно.
Весь час помішуючи, смажити ще 4 хв.
Після цього в каструлю влити гарячий бульйон і ретельно перемішати ложкою або вінчиком, щоб розчинились всі грудочки.
Потім в каструлю викласти суцвіття цвітної капусти, довести до кипіння, посолити, накрити кришкою і на невеликому вогні варити приблизно 15-20 хв. Коли капуста звариться, вміст каструлі подрібнити блендером до стану пюре.
В окремій мисці вінчиком перемішати жовтки з вершками.
Отриману суміш тоненькою цівкою влити в суп, при цьому вміст каструлі слід постійно перемішувати вінчиком. Суп, далі помішуючи вінчиком, довести до кипіння, при потребі досолити і відставити з вогню.
Суцвіття капусти, які ми відклали для декору, опустити на 2-3 хв. в киплячу воду, потім перекласти їх в посудину з дуже холодною водою, щоб зупинити процес варіння. Готовий суп розлити в порційні тарілки, зверху викласти по кілька суцвіть бланшованої капусти і прикрасити зеленню петрушки. Суп-пюре з цвітної капусти «Veloute Dubarry» готовий.