Приготування лігурійського лимонного пирога.
Автором цього кулінарного творіння є відомий французький кондитер П’єр Ерме. Свою назву пиріг отримав через лігурійську оливкову олію, що за оригінальним рецептом входить до складу цієї випічки. П’єр Єрме пропонував саме таку олію через її особливо делікатний і витончений смак та аромат. Але якщо лігурійської олії у вас не знайдеться (щось мені підказує, що на теренах України такий продукт знайти буде дуже важко, принаймні мені це не вдалось :)), її можете сміливо замінити оливковою олією extra vergine, – також буде дуже смачно. Цей пиріг я випікала у формі діаметром 24 см.
Борошно просіяти, додати розпушувач і перемішати.
Зняти цедру з двох лимонів.
До цедри всипати цукор (150-200 гр) і все добре перетерти рукою.
До цукру з цедрою додати яйця.
Все збити міксером на найбільшій швидкості (це займе приблизно 4 хв.). Яєчна маса має посвітлішати і збільшитись в об’ємі у 3-4 рази.
До збитих яєць додати просіяне борошно і акуратно та ретельно перемішати, підбираючи тісто знизу догори.
Потім до тіста додати сік з половини лимона, перемішати.
Слідом додати заздалегідь розтоплене і ще тепле вершкове масло та оливкову олію. Знову все ретельно перемішати.
2 / 3 тіста вилити у змащену олією форму, зверху викласти малину.
Потім ягоди залити тістом, що залишилось.
Випікати пиріг у розігрітій до 175 °С духовці приблизно 35 хв. (Духовку слід розігріти завчасно.) На цьому етапі спечений пиріг можна присипати цукровою пудрою і подавати до столу. Але традиційно таку випічку покривають збитими білками.
Для цього білок слід збити в піну, додати цукор і продовжити збивати до твердих піків.
Пиріг покрити збитими білками, притрусити цукровою пудрою і...
... на 2-3 хв. відправити назад у максимально розігріту доховку або під гриль, щоб білок зарум’янився. За бажанням, випічку прикрасити ягодами та листочками малини і подавати до столу. Лігурійський лимонний пиріг з малиною готовий.