Приготування торта “Грецький горіх”.
Торт я випікала у формі діаметром 24 см.
Готуємо бісквіт. Форму змастити рослинною олією і присипати борошном.
Цедру одного апельсина або лимону потерти на дрібній терці.
Горіхи для тіста, а також для оздоби подрібнити ножем.
До просіяного борошна додати 30 г горіхів, дрібку солі і корицю. Перемішати.
Жовтки відділити від білків. До жовтків додати половину цукру (60 г) і збити міксером до пухкої світлої маси (збивати приблизно 7-8 хв.). Потім додати цедру і перемішати.
Білки збити в густу піну. Потім додати цукор, що залишився…
…і продовжити збивати до стійких піків (як на фото).
До жовтків додати кілька ложок збитих білків і ретельно перемішати рухами знизу догори.
Потім цю суміш вилити до білків і акуратно перемішати таким самим чином.
Слідом додати борошно з горіхами, акуратно і швидко перемішати, щоб не осіли білки.
До тіста додати олію. Знову ретельно перемішати.
Тісто вилити у форму, вирівняти, помістити у заздалегідь розігріту до 180 °С духовку і випікати приблизно 35 хв. Дерев’яною паличкою перевірити чи бісквіт готовий. Потім духовку вимкнути, а корж залишити там ще на 10 хв., щоб він не осів.
Після цього бісквіт вийняти з форми і перекласти на решітку. Коли він повністю охолоне, його слід на 30 хв. помістити в морозильну камеру, – так бісквіт потім легше буде розрізати на коржі.
Готуємо крем. Горіхи для крему добре подрібнити в блендері.
Молоко налити в каструльку і трохи розігріти. Кілька ложок цього молока додати до крохмалю, добре перемішати і тоненькою цівкою вилити назад до каструльки з молоком. При цьому молоко слід помішувати ложкою.
Потім до молока додати цукор і ванільний цукор. Поволі помішуючи, довести до кипіння, але не кип’ятити.
Як тільки молоко почне закипати, його слід відставити з вогню. Потім до молока додати подрібнені в блендері горіхи, перемішати і обов’язково охолодити до кімнатної температури.
Тут хочу наголосити, що горіховий крем і всі інші компоненти (вершкове масло, білий шоколад, вишнева настоянка), які будуть додаватися до крему, повинні бути кімнатної температури.
В окрему посудину викласти розм’якле вершкове масло. До нього невеликими порціями додати весь горіховий крем, постійно збиваючи міксером.
На водяній бані, помішуючи, розтопити білий шоколад, охолодити….
…і разом з вишневою настоянкою додати до крему. Ретельно перемішати ложкою або міксером. Крем готовий.
Бісквіт розрізати на три частини.
Кожен корж (верхній в тому числі) щедро перемастити кремом. Трошки крему залишити, щоб потім змастити боки торта.
Коржі перемащувати краще у формі, де випікався бісквіт. Приблизно через 4 год., коли коржі трохи просякнуть кремом, торт разом з формою помістити в холодильник (наніч).
Торт вийняти з форми, боки змастити кремом, що залишився. Торт присипати подрібненими ножем горіхами і прикрасити виноградом. Торт “Грецький горіх” готовий.