Приготування супу журек.
Журек – традиційний кислий польський суп, який готують в кожному регіоні Польщі і, мабуть, в кожній сім’ї. Рецептів журека дуже багато. Цей суп може поєднувати в собі різні види копченостей (ковбаски, шпондер, шинку і т.п.), багато овочів (моркву, цибулю. часник, картоплю, салеру). Інколи до супу навіть додають гриби. Але основою будь-якого варіанту журека є закваска з житнього борошна, що надає супу характерний кислуватий смак і аромат. Готується закваска дуже легко, але доходить до готовності декілька днів, тому її слід приготувати зазделегідь.
Подають журек обов’язково з вареним яйцем. В деяких ресторанах Польщі його також подають у хлібині, що дуже ефектно виглядає.
Сподіваюсь, дорогі друзі, що журек у нижчеподаному варіанті прийдеться вам до смаку, а
особливо чудовій дівчині Олі, на прохання якої я цей суп приготувала :)
Готуємо закваску. У чисту скляну чи керамічну емкість всипати житнє борошно, додати 200 мл теплої кип’яченої води і перемішати до однорідності. Потім влити решту води. Додати злегка розчавлені ножем і очищені від лушпиння зубчики часнику і окраєць хліба.
Банку накрити марлею і залишити в теплому темному місці на 4 дні. Кожного дня закваску слід ретельно перемішувати. Приблизно за цей час закваска має набути характерного кислого смаку і запаху, що говоритиме про її готовність.
Закваску процідити через дрібне сито чи марлю. Її можна використовувати одразу або помістити в холодильник, щільно закривши банку кришкою. В холодильнику, вона може зберігатися до двох тіжнів. Закваска до журека готова.
Готуємо суп. Цибулю порізати кубиками, моркву – півкружальцями, часник подрібнити ножем.
В каструлі, де будемо варити суп, розтопити вершкове масло, викласти цибулю, моркву і, помішуючи, смажити до прозорості цибулі. Потім додати половину часнику, майоран і, помішуючи, смажити ще 1-2 хв.
В каструлю влити воду (2 л), довести до кипіння і варити 15 хв.
Ковбасу порізати кільцями, викласти в каструлю і варити 25 хв.
Після чого додати очищену від шкірки і нарізану невеликими шматками картоплю,…
… лавровий лист, горошки духмяного перцю. Все добре посолити і варити ще 15 хв.
Закваску добре збовтати і разом з часником, що залишився, додати до супу. Дати покипіти 2-3 хв. Якщо ви бажаєте, щоб суп був не дуже кислий, додайте до нього трохи менше закваски, ніж це вказано в рецепті.
В кінці додати сметану, чорний мелений перець, при потребі досолити, довести до кипіння і відставити з вогню. Каструлю з супом накрити кришкою і залишити на 20-30 хв. настоятися.
Суп розлити в тарілки, викласти половинки вареного яйця, притрусити порізаною зеленою цибулькою і подавати до столу. Як я вже згадувала в передмові, журек ще часто подають у хлібині. Щоб така хлібна мисочка не промокла, її зсередини слід змастити яйцем і помістити у розігріту до 200 °С духовку на 15 хв. Потім можна наливати суп. Журек готовий.