Журек – польський суп на заквасці

Журек.
Інгредієнти на 2 л води:
  • копчена ковбаса типу «домашньої» - 500 г
  • картопля - 500 г
  • морква - 100 г
  • цибуля - 250 г
  • часник - 40 г
  • вершкове масло - 50 г
  • сметана домашня густа - 250 г
  • лавровий листок - 1-2 шт.
  • горошки духмяного перцю - 5 шт.
  • майоран - 1 ч. л. без вершка або за смаком
  • сіль, чорний мелений перець - за смаком
  • зварені накруто яйця - для подачі
Інгредієнти для закваски:
  • тепла кип’ячена вода - 500 мл
  • часник - 2-3 зубчики
  • окраєць житнього хліба - 1 шт.
  • житнє обдирне борошно - 100 г
Журек. Інгредієнти.

Приготування супу журек.

Журек – традиційний кислий польський суп, який готують в кожному регіоні Польщі і, мабуть, в кожній сім’ї. Рецептів журека дуже багато. Цей суп може поєднувати в собі різні види копченостей (ковбаски, шпондер, шинку і т.п.), багато овочів (моркву, цибулю. часник, картоплю, салеру). Інколи до супу навіть додають гриби. Але основою будь-якого варіанту журека є закваска з житнього борошна, що надає супу характерний кислуватий смак і аромат. Готується закваска дуже легко, але доходить до готовності декілька днів, тому її слід приготувати зазделегідь.
Подають журек обов’язково з вареним яйцем. В деяких ресторанах Польщі його також подають у хлібині, що дуже ефектно виглядає.
Сподіваюсь, дорогі друзі, що журек у нижчеподаному варіанті прийдеться вам до смаку, а особливо чудовій дівчині Олі, на прохання якої я цей суп приготувала :)

Борошно, вода, часник та окраєць хліба в банці.
Готуємо закваску. У чисту скляну чи керамічну емкість всипати житнє борошно, додати 200 мл теплої кип’яченої води і перемішати до однорідності. Потім влити решту води. Додати злегка розчавлені ножем і очищені від лушпиння зубчики часнику і окраєць хліба.
Накриваємо марлею.
Банку накрити марлею і залишити в теплому темному місці на 4 дні. Кожного дня закваску слід ретельно перемішувати. Приблизно за цей час закваска має набути характерного кислого смаку і запаху, що говоритиме про її готовність.
Закваска до журка готова.
Закваску процідити через дрібне сито чи марлю. Її можна використовувати одразу або помістити в холодильник, щільно закривши банку кришкою. В холодильнику, вона може зберігатися до двох тіжнів. Закваска до журека готова.
Порізані цибуля, морква та часник.
Готуємо суп. Цибулю порізати кубиками, моркву – півкружальцями, часник подрібнити ножем.
Цибуля, морква та часник смажаться.
В каструлі, де будемо варити суп, розтопити вершкове масло, викласти цибулю, моркву і, помішуючи, смажити до прозорості цибулі. Потім додати половину часнику, майоран і, помішуючи, смажити ще 1-2 хв.
Додаємо воду.
В каструлю влити воду (2 л), довести до кипіння і варити 15 хв.
Додаємо нарізану ковбасу.
Ковбасу порізати кільцями, викласти в каструлю і варити 25 хв.
Додаємо порізану картоплю.
Після чого додати очищену від шкірки і нарізану невеликими шматками картоплю,…
Додаємо лавровий лист і духмяний перець.
… лавровий лист, горошки духмяного перцю. Все добре посолити і варити ще 15 хв.
Додаємо закваску.
Закваску добре збовтати і разом з часником, що залишився, додати до супу. Дати покипіти 2-3 хв. Якщо ви бажаєте, щоб суп був не дуже кислий, додайте до нього трохи менше закваски, ніж це вказано в рецепті.
Додаємо сметану.
В кінці додати сметану, чорний мелений перець, при потребі досолити, довести до кипіння і відставити з вогню. Каструлю з супом накрити кришкою і залишити на 20-30 хв. настоятися.
Польський журек готовий.
Суп розлити в тарілки, викласти половинки вареного яйця, притрусити порізаною зеленою цибулькою і подавати до столу. Як я вже згадувала в передмові, журек ще часто подають у хлібині. Щоб така хлібна мисочка не промокла, її зсередини слід змастити яйцем і помістити у розігріту до 200 °С духовку на 15 хв. Потім можна наливати суп. Журек готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 104354
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2017-02-10
Поділіться рецептом з друзями :)

Коментарі до цього рецепта (12):Антон | 2017-05-29
Давно хотів приготувати цю страву, багато чув за неї. Нарешті я це зробив і мені дуже сподобалось! Дякую Вам за журека!
Люба | 2017-05-29
Антон, на здоров’я :)
Олександр | 2018-07-05
Взагалі це Жур називається. А його так просто почали називати Журек. У Польщі його у ресторанах подають у вузькому хлібі і трохи вищому ніж тут на фото. Якщо гарно виходить у господарки, то дуже смачний супчик.
Ніка | 2019-05-10
Дякую, дуже гарний рецепт! Багато перепробувала різних – цей смачний і не дуже марудний. P.s. для Олександра( в Польщі частіше подають в горнятках або в глибоких тарілках – хлібина то вже на вибір і не в кожному закладі харчування)
Люба | 2019-05-11
Ніка, рада, що рецепт вам сподобався :)
Христина | 2019-08-02
Скільки мл закваски додаємо до зупи?
Люба | 2019-08-03
Христино, потрібно додати всі 500 мл закваски.
Катерина | 2019-11-18
Дуже смачно вийшло! Дякую за рецепт. Чоловікові сподобалось.
Світлана | 2020-02-05
Дякую за рецепт)))!!!!дійсно вийшло смачно!!!!
Люба | 2020-02-06
Світлано, прошу! Рада, що Вам сподобалось 😊
Ігор | 2020-05-11
Дякую Вам. Дуже смачно.
Люба | 2020-05-12
На здоров’ячко 😊
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

UA RU
Нагору