Приготування пастушого пирога.
По суті, Пастуший пиріг (англ. shepherd's pie) – це м’ясна запіканка з овочами і картопляним пюре, традиційна страва британської кухні. За класичною рецептурою такий пиріг готується лише з баранини. Однак сучасні варіанти приготування цієї страви допускають використання й іншого м’яса. Це може бути яловичина, яловичина і свинина та навіть індичка. Також до м’ясної начинки під час приготування тепер, буває, додають ще червоне сухе вино для надання страві більш виразного смаку.
Із вказаної кількості інгредієнтів виходить приблизно 5 порцій пирога.
Картоплю почистити і варити у підсоленій воді до готовності.
Поки вариться катропля готуємо м’ясну начинку. Цибулю, моркву, селеру порізати кубиками, часник подрібнити ножем.
На сковорідці розігріти оливкову олію, викласти туди цибулю і на середньому вогні, помішуючи, смажити 5 хв. до прозорості.
Додати моркву з селерою, смажити ще 5 хв.
До овочів викласти розмарин та часник і, помішуючи, смажити ще 2 хв.
Додати фарш і на вогні трохи більшому, ніж середній, помішуючи і ретельно розбиваючи грудки, смажити 10 хв. Все добре посолити і поперчити.
Потім додати вустерський соус і томатну пасту, ретельно перемішати і…
… влити вино. На малому вогні тушкувати 10-15 хв., щоб вино повністю випарувалось. Далі додати воду або бульйон, довести до кипіння і варити до загустіння. Важливо, щоб в кінці приготування в сковорідці залишилось трохи рідини, аби начинка потім не була сухою.
Готову м’ясну начинку рівномірно викласти у форму.
Зі щойно звареної картоплі злити воду. До картоплі додати вершкове масло і помнути товкачкою. Поступово вливаючи гаряче молоко чи вершки, картоплю помнути до однорідності.
Картопляне пюре рівномірно викласти на м’ясний прошарок і акуратно, щоб м’ясо не перемішалось з картоплею, розрівняти ложкою.
Поверхню картопляного пюре, за бажанням, зробити рельєфною і повністю засипати тертим сиром.
Форму з пирогом помістити у заздалегідь розігріту до 200 °С духовку на 20 хв. Пастуший пиріг готовий. До столу подавати гарячим.