Приготування пирога з чорницями:
Замість чорниць можна використати будь-які інші солодкуваті ягоди – малина, ожина, полуниця і інші. Цей пиріг я випікала у формі діаметром 28 см.
На стільниці просіяти борошно, додати мелений в блендері мигдаль, кисломолочний сир, дрібку солі і нарізане кубиками масло.
Масло і сир повинні бути дуже холодними. Масло перед використанням можна покласти на 10 хв. в морозильну камеру.
Все швидко посікти ножем до стану крупних крихт (як на нижчеподаному фото).
В отриманій суміші зробити заглиблення, збити туди яйце і швидко замісити однорідне, дуже ніжне тісто. Якщо тісто буде виходити занадто рідке, – додайте трохи борошна.
На присипаній борошном стільниці розкачати тісто і з допомогою качалки (тісто намотати на качалку) викласти у форму, сформувати бортики. В тісті зробити проколи виделкою і покласти форму з тістом в морозильну камеру на 20-30 хв. Все потрібно робити дуже швидко, щоб частинки масла не встигли повністю розтанути.
Тим часом робимо крем. Для цього в посудину викласти сметану, додати цукор, 4 жовтки і ванільний цукор. Все добре перемішати виделкою чи вінчиком, але не збивати.
Потім крем вилити на охолоджене тісто ...
... і рівномірно викласти чорниці. Випікати пиріг у заздалегідь розігрітій до 180 °С духовці на середньому ярусі, поки не загусне крем (приблизно 1 год.).
Спечений пиріг охолодити і подавати до столу. Пиріг з чорницею готовий.