Серце очистити від жиру, легені від “трубок”, нарізати невеликими шматками, добре промити.
Легені з серцем викласти в каструлю, залити водою, посолити, швидко довести до кипіння, зняти піну і варити до готовності (приблизно 1,5 год.). При бажанні, за півгодини до готовності можна додати очищену цілу цибулину і лавровий лист.
Цибулю очистити від шкірки, нарізати кубиками і обсмажити на соняшниковій олії до золотистого кольору.
Зварені серце та легені промити під проточною водою і пропустити через м’ясорубку.
Додати смажену цибулю (з олією), 2-3 ст. л. бульйону, в якому варився лівер, посолити, поперчити і добре помнути рукою чи ложкою.
Готуємо тісто для вареників. В глибоку посудину просіяти борошно, додати соду, перемішати.
Потім додати сметану, злегка перемішати.
Поступово вливаючи воду, замісити тісто.
Готове тісто повинно бути ніжне і еластичне. При бажанні тісто можна загорнути в харчову плівку і покласти на 30-40 хв. в холодильник.
Потім тісто розділити на дві частини. Одну частину на присипаній борошном стільниці розкачати в круг товщиною приблизно 2 мм. Склянкою витиснути кружечки, рештки додати до тіста, що залишилося.
На кружечки викласти начинку і зліпити вареники (як на фото).
Вареники викласти в киплячу підсолену воду, швидко довести до кипіння і на середньому вогні варити приблизно 3 хв. до готовності тіста.
Готові вареники викласти в порційні тарілки, полити розтопленим, злегка підсоленим вершковим маслом. Вареники з лівером готові.