Сирний пиріг з чорницею
Інгредієнти для тіста:
- борошно - 250 г
- маргарин або вершкове масло - 150 г
- сметана - 100 г (0,5 склянки)
- розпушувач - 1 ч. л.
Інгредієнти для начинки:
- кисломолочний сир (у мене 5% жирності) - 500 г
- сметана (у мене 15% жирності) - 250 г
- яйця невеликого розміру - 3 шт.
- цукор - 150 г
- ванільний цукор - 3 ч. л.
- манна крупа - 1 ст. л.
- чорниці - 300 г
Приготування сирного пирога з чорницею.
На мій погляд, такий сирний пиріг чудово смакує саме з чорницею. Але, за бажанням, чорниці можна замінити іншими ягодами з кислинкою (малиною, вишнею, полуницею). Кисломолочний сир для цього пирога краще брати однорідний, пастоподібний, інакше його доведеться перетерти через сито, або разом зі сметаною подрібнити блендером.
Випікала я цей смачний, запашний і надзвичайно ніжний пиріг
у круглій роз’ємній формі діаметром 25 см.
У посудину просіяти борошно, додати розпушувач. Перемішати.
До борошна додати порізане кубиками масло або маргарин, перетерти до стану крупних крихт.
Потім додати сметану…
…і замісити нетуге тісто. Накрити його рушничком і покласти в холодильник приблизно на 30 хв., поки буде готуватися начинка.
В глибоку миску викласти сир, додати сметану і перемішати все ложкою або міксером. Якщо сир зернистий, з грудочками, тоді його разом зі сметаною слід подрібнити блендером.
До сиркової маси додати манну крупу і перемішати.
В окремій мисці яйця з цукром та ванільним цукром збити міксером до світлої пишної маси.
Збиті яйця додати до сиркової маси і ще раз збити/перемішати міксером.
Потім додати чорниці і дуже акуратно перемішати ложкою. Начинка для пирога готова.
Тісто розкачати в круг на присипаній борошном стільниці. Діаметр тіста має бути трохи більший за діаметр форми, приблизно на 10 см.
Тісто викласти у форму і сформувати бортики висотою 5 см. З тістом слід працювати швидко, щоб сиркова маса не осіла.
Начинку ще раз акуратно перемішати ложкою і вилити у форму.
Випікати пиріг у розігрітій до 180 °С духовці, приблизно 45 хв. Після випікання пиріг ще на 10 хв. залишити в духовці з привідкритими дверцятами. Потім пиріг вийняти з духовки, повністю остудити, за бажанням, притрусити цукровою пудрою і подавати до столу. Сирний пиріг з чорницею готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 53261
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-06-19
Поділіться рецептом з друзями :)
Коментарі до цього рецепта (27):Маргарин повинен бути кімнатної температури чи з холодильника?
Я брала маргарин з холодильника, але може бути і кімнатної температури.
Пиріг вийшов дуже смачний і такий ніжний-ніжний і чорниці дають пирогу кислинку, що дуже гарно підходить для солодкої сирної маси. Дякую.
На здоров’я! Рада, що у вас все вийшло :)
Дуже смачний пиріг, також сподобалось тісто, його не було надто багато (як часто буває у випічці) та добре поєднувалось із сирною масою! Дякую за смачний рецепт!
Дуже гарний рецепт! Дякую!!!
Дякую!!!!! Пиріг просто бооомба:-)
Люба Люба)) готувала Ваш пиріг ще літом, та пишу лише зараз: він смачнючий! Дякую вам) Перший раз набагато більше додала чорниць, тому пиріг тріснув, одже наступні рази я виконувала всі кроки точнісінько як у Вас - і все вийшло так, як має бути), а ще я готувала плов - то взагалі неймовірна смакота вийшла. Поступово хочу всі страви з вашого сайту переготувати) але чому у Вас немає рецепту випікання пасок? Бажаю вам і надалі натхнення! Сайт викликає приємні позитивні емоції!
Марінча, дякую, було дуже приємно читати Ваш відгук :) А щодо рецепту паски, то він буде, але пізніше :)
коли пиріг допікається, то сирна маса має «махатися», чи коли він охолоне, вона стане нормальною?
Так, коли пиріг охолоне, сирна маса загусне.
Смачно! Мої оцінили! Хороша начинка! А тісто я таке й раніше робила. Дуже люблю його для різної випічки робити – наче пісочне, але м’якше.
Підкажіть, будь ласка, чи можна використати ягоди смородини замість чорниці? Дякую.
Ліліє, можете спробувати з чорною смородиною, але, на мій смак, сюди більше підійдуть ягоди без яскраво вираженої кислинки.
Невже знайшов нормальний україномовний сайт з гарними рецептами та нормальною версткою :)
Олександре, якщо це так,
то мені дуже приємно :)
Дякую за рецепт! Вийшло дуже смачно!
Дуже дякую, пиріг вийшов чудовий!
Дякую за чудовий рецепт! Пекла цей пиріг кілька разів, він надзвичайно ніжний, уміру солодкий, чорниці просто ідеально пасують до нього. Цей Ваш пиріг став одним з моїх найулюбленіших пирогів із сиром! Бажаю Вам усіляких гараздів і натхнення, нових творчих ідей!
А я дякую Вам за відгук і радію, що пиріг прийшовся Вам до смаку 😉
Цей пиріг це щось неймовірне, печу за вашим рецептом вже 5 рік, якраз зараз сезон чорниць. Хоча взимку із замороженими також смачно виходить, заморожую собі порції по 300 грам. Діти обожнюють в мене цей пиріг. Дякую вам за смачний рецепт!!!
Уляно, щиро дякую за такий гарний відгук! На здоров'я вам і вашим діткам :)
Смакота!