Приготування.
Крамбл – чудовий англійський десерт із запечених ягід чи фруктів під хрустким шаром штрейзеля. Спочатку крамбл готували тільки з яблук. Сьогодні ж існує безліч варіантів цієї страви: з різноманітними фруктами (яблука, груші, персики, банани і ін.) і ягодами (вишня, полуниця, слива, смородина, малина, журавлина і ін.). Штрейзель також часто урізноманітнюють всілякими додатковими компонентами: вівсяні пластівці, горіхи, мюслі, сухофрукти, кокосова стружка і т. п. Я ж пропоную приготувати дуже смачний крамбл (від відомого британського кухаря Гордона Рамзі) з яблуками, карамеллю і журавлиною. Але на цьому раджу не зупинятись, а експерементувати – і щоразу отримувати цікавий десерт з новим оригінальним смаком :)
Готуємо начинку. Два яблука натерти на крупній терці.
Решту яблук порізати невеликими шматочками, як на фото.
На розігріту сковорідку викласти цукор (2-3 ст. л.), корицю і ванільний цукор.
Постійно помішуючи, на невеликому вогні повністю розтопити цукор і довести до кипіння.
Як тільки карамель закипить, – викласти в сковорідку натерті яблука, перемішати і, помішуючи, потримати на малому вогні 5 хв.
Потім до карамельно-яблучного пюре додати нарізані шматками яблука, перемішати і відставити з вогню.
Вміст сковорідки рівномірно викласти у змащену вершковим маслом форму. Зверху посипати сушеною журавлиною.
Потім яблука притрусити натертою лимонною цедрою і рівномірно полити лимонним соком.
Готуємо штрейзель (пісочні крихти). В миску просіяти борошно, додати цукор, корицю і розм’якле масло.
Все добре перетерти рукою, щоб утворилися крихти, як на фото.
Потім додати вівсяні пластівці і добре перемішати.
Пісочні крихти з вівсяними пластівцями викласти зверху на яблука.
Форму з яблучним крамблом помістити в розігріту до 200 °С духовку і випікати приблизно 30 хв. Яблучний крамбл з карамеллю та журавлиною готовий.