Бездріжджовий хліб на заквасці з житнього борошна

Бездріжджовий хліб на заквасці з житнього борошна.
Інгредієнти:
  • закваска з житнього борошна - 4 ст. л. (повні)
  • вода - 200 мл
  • житнє борошно - 150 г
  • пшеничне борошно - 220-250 г
  • рослинна олія (в мене оливкова) - 2 ст. л.
  • цукор - 2 ст. л.
  • сіль - 2 ч. л.
Бездріжджовий хліб на заквасці з житнього борошна. Інгредієнти.
Приготування бездріжджового хліба на заквасці з житнього борошна.

Існує думка (і я з нею погоджуюсь), що випічка на основі хлібопекарських дріжджів не є корисною для нашого організму. Тому кількість дріжджової випічки в харчуванні слід обмежувати. А оскільки хліб ми споживаємо щодня, – я його випікаю на основі закваски з житнього борошна. Такий хліб є корисний, поживний і, звичайно, смачний. І цим рецептом я хочу поділитися з Вами. За бажанням, хліб можна випікати з різними додатками: сушений базилік, коріандр, кмин, сухофрукти, горішки, насіння соняшника, льону, гарбуза і ін.
Хліб я випікала у формі для хліба, розміром 30х12 см. Із вказаної кількості інгредієнтів отримаємо буханку хліба вагою приблизно 650 г.

Закваска з житнього борошна.
Закваску вийняти з холодильника і залишити на 30 хв. при кімнатній температурі, щоб вона прогрілась. Потім 4 повні ст. л. закваски викласти в окрему посудину.
Додаємо цукор, сіль та воду.
Додати сіль, цукор і теплу (37–38 °С) воду. Ретельно перемішати.
Додаємо олію.
До закваски додати олію, перемішати.
Житнє та пшеничне борошно.
У велику миску просіяти пшеничне борошно, додати житнє борошно і перемішати.
Додаємо опару до борошна.
До борошна потрохи влити закваску, розведену з водою, або навпаки, – борошно частинами додати до закваски, все перемішуючи ложкою, …
Тісто на хліб.
…а потім руками замісити м’яке еластичне тісто, яке трохи липне до рук. Прикрити його рушничком і залишити на 40–60 хв. в теплому місці.
Тісто у формі.
Потім тісто ще раз трошки вимісити і сформувати з нього “ковбаску” (якщо тісто буде дуже липнути до рук, – притрусіть його борошном) і викласти у форму, змащену олією і присипану борошном. Хліб змастити олією, прикрити рушничком чи харчовою плівкою і залишити в теплому місці на 4–6 (залежно від температури в приміщенні) год. або залишити наніч, щоб тісто збільшилось в об’ємі майже втричі.
Можна пришвидчити процес підростання: на верхній ярус духовки (її вмикати не потрібно) з одного боку покласти форму з хлібом, прикриту рушничком / харчовою плівкою, а внизу, з іншого боку покласти каструльку з гарячою водою. Важливо,щоб каструля з гарячою водою не стояла під формою і не нагрівала її безпосередньо.
Тісто підросло.
Хліб, що підріс, помістити у розігріту до 200 °С духовку на 20 хв., потім температуру зменшити до 180 °С і випікати ще приблизно 25 хв. За бажанням, під час випікання хліба на дно духовки можна покласти посудину (сковорідку, каструльку, тощо) з водою. Тоді готовий хліб буде мати грубшу скоринку.
Бездріжджовий хліб на заквасці з житнього борошна готовий.
Спечений хліб викласти на решітку, накрити рушничком і вистудити. Бездріжджовий хліб на заквасці з житнього борошна готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 69664
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2014-10-22
Поділіться рецептом з друзями :)

Коментарі до цього рецепта (44):Таня | 2014-11-17
Хліб дійсно смачний. Дякую!
Люба | 2014-11-17
На здоров’я :)
Містер X | 2014-11-30
Хліб смачний, дуже дякую за рецепт :-)
Люба | 2014-11-30
Рада, що Вам сподобався рецепт. На здоров’я :)
nestorok | 2014-12-15
Люба, а рецепт самої закваски будь ласочка. Я почала робити сама, але є питання.
Люба | 2014-12-15
Рецепт закваски вказано в інгредієнтах і в передмові також :) Посилання підкреслене і виділене коричневим кольором.
Marianka | 2015-01-26
А якщо я хочу зробити кілька буханок хліба, то потрібно збільшити кількість всіх продуктів чи для кожної буханки робити окреме тісто? Я печу хліб вперше)))
Люба | 2015-01-26
Потрібно лише збільшити кількість інгредієнтів, але так як Ви печете хліб вперше, я б радила розпочати з однієї буханки :)
Наталія | 2015-03-05
Скажіть будь ласка чи можна цей хлібчик готувати лише з житньоі муки, щоб не використовувати пшеничну через алергію?
Люба | 2015-03-05
Наталіє, я пекла хліб лише з житньоно борошна. Але він виходить зовсім не такий, як хліб за вищеподаним рецептом: тісто майже не росте і, в наслідок чого, після випічки хліб виходить не пухкий і часто вологий. Але Ви спробуйте, можливо, у Вашому випадку, це не буде таким великим мінусом :)
Павло | 2015-04-03
Люба, а якщо я хочу взяти більше муки щоб спекти більше хліба (наприкл. 2 кг) тоді і закваски потрібно пропорційно більше чи виросте хліб і на чотирьох ложках? P.s.дякую за Ваш рецепт, пік вже три рази і всі хто пробував дуже хвалили!
Люба | 2015-04-03
Якщо Ви збільшуєте у 2 рази кількість інгредієнтів, то і закваски потрібно взяти у два рази більше, тобто 8 ложок. А можна зробити по-іншому: у велику миску викласти 4 ст.л. закваски, до неї додати воду, цукор, сіль у подвоєній кількості. Все перемішати до однорідного стану. Потім додати подвоєну кількість житнього борошна, перемішати і залишити в теплому темному місці на 1-2 год., щоб розмножились бактерії. Ну а далі додати подвоєну кількість пшеничного борошна і замісити тісто. Якщо виникнуть ще якісь запитання, – звертайтесь, буду рада допомогти :)
Юлія | 2015-09-22
Скажіть будь ласка, хліб у мене вийшов глизявим, усе робила по рецепту, може муки меньше треба було брати, я взяла 250 г?
Люба | 2015-09-23
Юліє, я не зовсім зрозуміла питання. В рецепті вказано 150 г житнього борошна і 220-250 г пшеничного борошна. Ви ж написали лише про 250 г і не вказали якого саме борошна.
Юлія | 2015-11-08
Дуже дякую за рецепт. Хліб дуже смачний! Любо, а чи не знаєте інших рецептів хліба на основі цієї закваски? Наприклад, гречаного. Буду вдячна за відповідь.
Люба | 2015-11-08
Юліє, на здоров’я! Хліб я випікаю тільки за вищеподаним рецептом, але час від часу урізноманітнюю його додатковими компонентами: сушений базилік, насіння льону, соняшника, гарбуза і ін.
Володимир | 2015-11-11
Я вже більше півроку печу цей корисний хліб за приблизною рецептурою та не можу зрозуміти: чому у мого смачного хліба на 2-3-ій день починає майже з усіх сторін лущитися скоринка ?! ...
Люба | 2015-11-12
Володимире, я не знаю точної відповіді на Ваше питання, але думаю, що це не є великою проблемою. Чи не так? :)
Анна | 2016-02-14
Дякую дуже смачно.
Люба | 2016-02-15
Прошу :)
Інна | 2016-04-29
Дякую за рецепт. Хліб виходить дуже смачний. Я ще додаю просмажене насіння кунжута, мені так більше подобається:) Але в мене хліб не такий пишний як хотілося б. На фото виглядає досить м’яким, а в мене такий тугенький, щільненький не такий повітряний (не знаю як правильно пояснити). В чому може бути причина? Може в мене надто великі 4 ложки закваски? Все інше строго по рецепту. Хоча цей нюанс не заважає хлібові мати ще один недолік – він швидко закінчується))))
Люба | 2016-05-02
Інно, спробуйте замісити більш еластичне (не таке круте) тісто і/чи замість 1-2 ст. л. житнього борошна, додати таку ж саму кількість пшеничного.
Тоня | 2016-06-22
Доброго дня. Скажіть, Ви печете у металевій формі? Я десь читала, що «живий» хліб не можна в металевій..а у силіконовій у мене не виходить.
Люба | 2016-06-22
Доброго дня Тоню. Так, хліб я печу в металевій формі. Стосовно того, в чому краще випікати, то керамічна форма, на скільки мені відомо, найкращий варіант.
Алла | 2016-11-26
Доброго дня. Напишіть, будь ласка, рецепт з використанням лише житнього борошна. В мого сина алергія на пшеничне. Дякую.
Люба | 2016-11-27
Доброго дня, Алло. Для випікання хліба лише з житнього борошна можете скористатись вище поданим рецептом, відповідно замінивши пшеничне борошно житнім. Однак приготування хліба з житнього борошна має свої особливості. По-перше, житнє борошно майже не містить клейковини, завдяки цьому тісто з нього не потрібно довго вимішувати. По-друге, таке тісто завжди липке, і з ним важче працювати. По-третє, для хорошого, пористого житнього хліба, тісто має бути більш рідке. І наостанок, житній хліб слід випікати довше (близько 1 год. 10 хв.) і при нижчій температурі (160-170 °С), ніж хліб з додаванням пшеничного борошна. Сподіваюсь, скориставшись цими порадами, у Вас вийде смачний, запашний та поживний хлібчик :)
Ліана | 2017-03-19
Дякую за рецепт))) Хлібчик дууууууже смачний!
Олексій | 2017-09-20
Скажіть, будь ласка, в чому може бути річ? В духовці хліб піднімається дуже доьре, але після того, як він полежить 2-3 години на столі, він опцскається. Дякую.
Люба | 2017-09-21
Олексію, на жаль, я не знаю в чому причина. В мене такого не траплялося, хоча хліб печу регулярно.
22 | 2017-12-22
Реальний рецепт, смачний хліб. Подяка від сім’ї. Рекомендую всім.
Люба | 2018-04-18
На здоров’я :)
Володимир | 2018-05-14
Люба, доброго дня! Випадково знайшов сторiнку з Вашим рецептом житнього хлiба. Шiсть дiб закваску готував. На протязi мiсяця все робив по рецепту. Тiсто замiшую, потiм ставлю на шiсть годин пiдходити. Потiм в електропiч. Хлiбини виходять пухкi та високi. Тут треба натхнення й терпiння. Одна порада жiнкам:- замiшуйте тiсто руками, не застосовуйте залiзного посуду та ложок. Вiд тепла ваших рук хлiб гарненькiй буде. Дякую за рецепт. Смачного!
Христина | 2018-05-17
Пекла хліб. Вдалося на третій раз, дуже смачно! Перші рази не вдавалось, використовувала борошно дворічної давності (мабуть в цьому причина). Раджу всім з якістю борошна не експериментувати)) Також невеличке спрощення рецепта від мене: я засипали всі інгредієнти в тістоміс одночасно, вимісила і дала вистоятись 8 год. а тоді пекла. Все працює)) дуже смачно. Дякую за рецепт!!!
Галина | 2018-07-09
Скажіть будь ласка, після того коли я відібрала 4 ложки закваски, що з нею робити? В холодильник чи додати ще муки і воду і нехай бродить?
Люба | 2018-07-10
Галино, додати 4-5 ст. л. житнього обдирного борошна і залишити приблизно на 5 год. в теплому темному місці, щоб закваска дозріла.
Йосиф | 2018-10-16
Який режим в електропечі, з перелічених далі вибирати: нагрів знизу, нагрів зверху, вентилятор. Чи все разом?
Люба | 2018-10-17
Йосиф, я випікаю хліб у звичайній газовій духовці, тому на режимах електропечі не дуже розуміюся... Експерементуйте :)
Оксана | 2018-12-08
Хліб получився дуже ароматний, пухкий, смачний і корисний. Робила все строго по рецепту, єдине що від себе додала, це – молитву, звичайно, а ще, перед тим, як закласти в форму обвалялала тісто в присипці з кунжуту, льону і соняшникового насіння. Ням-ням, смакота! Хто куштував цей хлібчик замовляє, щоб пекла ще, так що в холодильник ставити закваску не прийдеться :) Щиро дякую за рецепт! Здоров’я і Божого Вам благословення!
Люба | 2018-12-09
Оксано, дякую за такий гарний відгук! І всього Вам найкращого!
Галина | 2019-03-09
Дякую за рецепт, ще не пекла, але дуже хочу спробувати. Питання наступне: чи можна пекти без цукру для більшої «корисності»? Або білий цукор замінити коричневим?
Люба | 2019-03-10
Галино, можна замінити коричневим цукром або медом. А можна цукор взагалі не додавати, в такому випадку тісто буде трохи довше підростати.
Леся | 2020-03-26
Рецепт не сподобався, тісто не виросло, солі багато на таку кількість. Видаляю рецепт.
Тетяна | 2020-07-17
Пані Любо, чи можна використовувати пшеничне цільнозернове борошно замість звичайного білого пшеничного?
Люба | 2020-07-18
Тетяно, навіть бажано 😉
Додати Ваш коментар:

Введіть символи з картинки:*

UA RU
Нагору