Приготування узвару.
Узвар – надзвичайно смачний та корисний напій із сухофруктів, який в Україні традиційно подають до столу на Святвечір та інші Різдвяні свята. Його головними компонентами є груші та яблука. Але сюди часто додають інші сушені фрукти та ягоди: чорнослив, вишню, курагу, шипшину і ін.
Сухофрукти замочити у теплій воді на 10-15 хв. Потім їх ретельно помити.
Після цього сухофрукти залити чистою холодною водою (4 л), накрити кришкою і на невеликому вогні довести до кипіння. При слабкому кипінні поварити 20 хв., відставити з вогню і залишити на 6-7 год. або наніч, щоб узвар настоявся. При потребі, ще теплий узвар підсолодити медом і / чи цукром. Узвар готовий.