Торт «Спартак»
Інгредієнти для тіста:
- яйця - 1 шт.
- цукор - 100 г
- мед - 2 ст. л.
- молоко - 6 ст. л.
- вершкове масло - 50 г
- какао-порошок - 3 ст. л.
- пшеничне борошно - 300 г
- харчова сода - 1 ч. л.
Інгредієнти для крему:
- молоко - 350 мл
- жовтки - 2 шт.
- пшеничне борошно - 2 ст. л. (з невеликою гіркою)
- вершкове масло - 150 г
- цукор - 150 г
- ванільний цукор - 1 ч. л.
Інгредієнти для помадки:
- цукор - 4 ст. л.
- вода або молоко - 3 ст. л.
- вершкове масло або маргарин - 50 г
- какао-порошок - 2 ст. л.
Приготування торта «Спартак».
Окрім того, що цей торт гарно смакує, він мені ще подобається тим, що готується з доступних і відносно недорогих продуктів. Із вказаної кількості інгредієнтів в мене вийшов невисокий торт діаметром 25 см.
Готуємо тісто. Яйце перетерти з цукром.
Додати вершкове масло, молоко, мед і поставити на водяну баню, щоб повністю розчинилися масло і цукор.
Суміш добре нагріти, щоб була гарячою. Потім додати соду, перемішати і відставити з вогню.
У миску просіяти борошно і какао, перемішати. Потім до борошна з какао додати суміш, яку щойно зняли з водяної бані. Або навпаки – до медової суміші потрошки додати борошно з какао. Спочатку все слід перемішувати ложкою,…
…а потім руками замісити м’яке еластичне тісто. При потребі можна додати ще борошно.
Тісто розділити на 9 рівних частин. Щоб тісто не затверділо (тоді з ним важче буде працювати), тарілку з тістом можна покласти на каструльку з теплою / гарячою водою.
На присипаній борошном стільниці тоненько розкачати одну частину тіста діаметром приблизно 25 см.
Розкачане тісто викласти на змащене олією дно роз’ємної форми. Тісто «підігнати» під розмір форми: де потрібно тісто дотягнути, а десь обрізати.
Потім корж наколоти виделкою і помістити його на верхній ярус заздалегідь розігрітої до 180 °С духовки на 6-7 хв. Таким чином спекти ще 8 коржів.
Готуємо крем. Жовтки перетерти з частиною цукру (50 г).
Додати борошно і ванільний цукор. Ретельно перемішати.
Потім невеликими порціями додати молоко, постійно збиваючи суміш вінчиком до однорідної консистенції.
Суміш варити на малому вогні, постійно помішуючи, до загустіння. Після цього крем накрити харчовою плівкою і повністю вистудити.
В окремій мисці збити розм’якле масло з цукром, що залишився (100 г).
До збитого масла потрохи додавати охолоджений заварний крем, збиваючи міксером.
Всі коржі перемастити кремом. Зверху торт кремом змащувати не потрібно.
Готуємо помадку. У невеликій каструлі розтопити масло, додати воду, цукор, какао-порошок, перемішати і варити на малому вогні до загустіння.
Верх і боки торта змастити помадкою. За бажанням, випічку можна прикрасити крихтами шоколадного печива. Торт залишити на 3-4 год. при кімнатній температурі, щоб коржі просякли кремом, потім помістити його в холодильник. Торт «Спартак» готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 533794
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2015-02-07
Поділіться рецептом з друзями :)
Коментарі до цього рецепта (136):Спекла тортик по вашому рецепту. Дуже-дуже смачний і красивий на вигляд. Я посипала подрібненими горішками. Переживала чи вдасться тонко розтачати, але тісто піддавалось. Дякую Вам за прості і доступні рецепти!!!
На здоров’я, дуже рада, що Вам все вдалося :)
Дуже смачний!
Справді дуже смачний вийшов. Гарний рецепт. Дякую! :-)
Скажіть, а соду просто сипати чи гасити оцтом? І ще – борошно вводити в теплу чи гарячу суміш?
Наталіє, соду гасити оцтом не потрібно, а борошно я вводила в гарячу суміш.
Торт вийшов! Дякую за рецепт. Я ще правда вишневим варенням перемастила через один корж. Кислинка надала ізюминки торту.
Обов’язково какао?
Без какао в цьому рецепті ніяк не обійтись :)
Торт просто чудовий... вся сім’я була дуже задоволена... Дякую за рецепт!
Як скопіювати на телефон цей рецепт?
Роксано, на жаль, підказати не можу.
Яких розмірів виходить торт, на скільки порцій?
Спекла тортик дуже смачний, дякую за рецепт!!!
Сюзен, торт я випікала у формі діаметром 25 см.
Торт класний. Робила перший раз і хочу поділитися враженнями. Може комусь стане в пригоді. По-перше, молочно-яєчно-медова суміш на водяній бані не закипіла, хоч я довго чекала. По-друге, тісто краще розкатувати без підсипки муки, бо сильно кришиться. І взагалі, думаю, кулькам тіста потрібно дати відпочити 20хв. у мисці, яку поставити на каструльку з теплою водою. Не лякайтеся, що коржі сухі і ламаються. Вони потім розм’якнуть під кремом.
Вийшов гарний, але ще не пробували. Дякую за рецепт!!!
Дуже хороший рецепт і дуже смачний торт спартак.
Торт вийшов гарний і смачний. Дякую за рецепт;)
Маріє, дуже рада, що торт Вам прийшовся до смаку :)
Дуже класний рецепт, завжди виходить!!!
У вас дуже хороші і смачні рецепти.
Я уже 4 раз роблю всі в захваті!
Торт дуже-дуже смачний виходить, дякую за рецепт!)
Скажіть будь-ласка а чи можна замість масла взяти спред? і чи обов’язково добавляти треба мед?
Як на мене, для крему потрібно використовувати масло, і чим вищого гатунку буде масло, тим краще смакуватиме торт :) Що до меду, то його слід додавати обов’язково, адже коржі мають бути медові :)
СМАЧНЕЗНИЙ !!!
Супер!
Вийшло дуже смачно, всі гості хвалили, дякую за рецепт.
Дякую за рецепт , торт смачний , на кожне свято роблю і всі в захваті!!!
Скажіть, будь ласка, мед штучний чи натуральний?
Ірино, я використовувала натуральний мед.
Дуже смачно!
Дійсно дуже смачний та красивий получається тортик. Дякую!
Торт бомбезний дякую за рецепт.
Рецепт чудовий! Тортик вийшов дуже смачний, хоч то був мій перший в житті торт:)) Тепер вже впевнена, що не останній! Єдине, я не змогла розкатати коржики до 25 см у діаметрі. Вийшли десь 19 см, і так були вже дуже тонкі:) Мабуть треба більше навиків:)
Мирославо, думаю, що це не від навиків залежить, а від інших чинників: якості борошна, величини яйця, густини меду, розміру столової ложки і ін. Але, якого б розміру не виходили коржі, – вони мають бути тоненькі, а тортик смачний :)
Скажіть будь ласка якої фірми какао, що такі темні коржі?
ТМ «Добрик». Какао темне «Золоті вітрила»
Дуже дякую! Моя львівська бабця робила Спартак саме за цим рецептом.
Скажіть будь ласка, яку суміш додавати до муки з какао гарячу чи холодну?
Марійко, до борошна слід додавати гарячу суміш.
Скажіть, а можна замінити заварний крем, на крем з вареної згущеного молока і масла? Чи буде такий же смачний цей тортик?
Аліса, гадаю, що з таким кремом теж буде смачно :)
Дякую за рецепт, сьогодні спекла пляцок суперовий!!!
Чомусь не вистачило крему на всі коржі, лишилось 2 з 9. І не можу сказати,що я дуже багато його клала. У вас таке бувало?
Ірино, мені крему завжди вистачало на всі 8 шарів (останній 9-ий корж кремом зверху не змащується). Але, якщо вже так сталося, що один корж залишився без крему, то подрібніть його і тими крихтами (замість шоколадного печива) прикрасьте торт :)
Доварила крем, його не вистачило бо виявилось діаметер форми 30см :-) Торт вийшов «бомбезний»… дуже, дуже смачний. Дуже дякую за рецепт і детальні інструкції.
Ірино, рада, що торт Вам сподобався :)
Дуже смачно, нашій сім’ї дуже сподобалось))
Дуже смачний вийшов торт! (:
Зпекла два торти 1 помастила заварним кремом а 2 сметанним. Моїм хлопцям (чоловікові і синові) сподобалися! Креми і помадка залишилися:-):-):-)дякую за рецепт!
А чи можна обійтися без міксера просто, мені 13, а міксера нема, але дуже хочеться торту.
Діаночко, приготувати крем без міксера буде важкувато, якщо немає досвіду. Але можна спробувати спочатку розм’якле масло перетерти з цукром ложкою, а потім заварний крем з маслом перемішувати вінчиком. Якщо виникнуть ще якісь питання, – буду рада допомогти :) Удачі!
Я можу запитатися, а що краще в рецепті сказано молоко або вода. Що краще?
Скажіть, будь ласка, а порошок до печива додавати не потрібно?
Ларисо, порошок до печива додавати не потрібно.
Дуууже смачний тортик, робила мамі на день народження і навіть мені вийшов дуже смачний, дякую.
А молоко потрібно кип’ячене давати чи сире?
Я молоко не кип’ятила, використовувала пастеризоване.
Які повині вийти коржі мягеньні чи тверді?
Маріє, одразу після випікання коржі будуть тверді, а коли пройдуться кремом, стануть м’які.
Перший раз пекла спартак получився супер дякую за рецепт.
А можна випікати на форми підсипаною мукою а не намазаною олією?
Ларисо, краще скористатись олією, бо до форми, присипаної борошном, такі коржі добряче пристають. Ну, принаймні, в мене так було :)
Тортик супер! Дякую за рецепт!
А можна замість соди використати порошок для печива (розпушувач)? Якщо так, то в якій кількості?
Думаю, в даному випадку краще не експерементувати :), а додати соду :)
Дякую за рецепт!!! Вперше в житті щось серйозне готував і почав одразу зі «Спартака»)) думав буде легше))) До кінця не вірив що щось нормальне вийде, тісто було дуже тверде, важко розкачувалось, але вийшло бомбезно! Роздав друзям теж нахвалювали. Едине хотів сказати що на водяній бані нічого не кипіло, прийшлося ставити на плиту, коржі пеклись нормально максимум за 5хв., за 6-7 в мене перший згорів, але кожному треба знайти свій час, ну і крем довго варився, вже думав що не загустне.
Ростику, але в кінцевому результаті торт вдався, – і це чудово :)
Спекла ваш торт. Дуже смачний! Буду рекомендувати усім своїм друзям.
Марино, буду вдячна Вам за рекомендації :)
Дуже смачний тортик.
Дуже дуже добрий і легко печеться.
Класний торт.
Пекла вже не один раз по цьому рецепту, все получилось, тісто еластичне, дуже добре розкачувалось. Торт подобається усім хто замовляв.
Дужe гарно і доступно поданий рeцeпт. Обов’язково приготую Спартака за Вашим рeцeптом!
Торт супер!!! Рецепт доступний !!! Такого смачного ще не пробували! Дітлахи задоволені я теж! Спартак получився дуже смачний!!! Всім раджу!!
Дуже вдячна за рецепт.Такий торт я спробувала в кафе i на свято вирiшила новий рiк 2018 спекти дома супер. Смачно!
Не вийшов. Дуже печально.
Рецепт супер, пекла перший раз і був дуже смачний)
Дякую за рецепт. Робила і круглий, і прямокутний, получився дуже смачний!!
Дуже класний торт!
Рецепт супер, сьогодні пекла дуже смачний, дякую))
Любцю, вам велике дякую за рецепти і терпеливість до ваших шанувальників! В мене є прохання – можливо підкажете і покажете рецепт «Наполеона». Дякую!!!!
Наталю, на жаль, у мене ще немає доброго перевіреного рецепта, але, як тільки на такий натраплю, обов–язково опублікую його на сайті :) Дякую Вам за відгук :)
Скажіть, будь ласка, що мед обов’язково давати чи ні?
Ярино, так, мед є обов’язковим інгредієнтом.
Дуже давно випікаю торт за цим рецептом , але крема на усі коржі не вистачає , тому щоб торт був смачнішим і добре пропитався, потрібно хорошим шаром промастити кожен корж. У мене крем заварний + згущене молоко 1 банка.
Вам велике дякую!!!За рецепт торт удався!!
Можна сметанним кремом перемащувати?
Дякую за рецепт, получилось з першого разу і дуже смачно!!?
Вибачте, але я не зрозуміла. Коржі потрібно випікати у формі?
Вікторіє, якщо форма роз’ємна, то краще скористатися лише дном форми – так зручніше :)
На вигляд дуже смачний))) обов’язково попробую!
Скажіть будь ласка чи помадка коли вистигає не є рідкою?
Ірино, після вистигання помадка добре загусне, хоч і не буде такою твердою, як шоколад.
Дуже-дуже смачно вийшло.
А я кожен корж промочую водою, так коржі скоріше просочаться кремом.дуже смачний рецепт, я 5 раз роблю.
Пекла торт за Вашим рецептом дуже сподобалося Всім. Дякую за рецепт.
Супер!!!!
А що потрібно зробити, щоб коржі не були твердими?? Моя вічна проблема.
Маріє, якщо говорити про торт спартак, то спечені коржі мають бути твердими. Вже потім, коли коржі просякнуть кремом, – вони зм’якнуть.
Торт бомбезний!
Дякую за рецепт!
Перший рецепт, який вдався за рецептом! Дуже дякую. За тиждень уже вдруге печу))
Печу вже неперший раз і рік. Ваш рецеп супер. Чоловік дуже любить спартак та й я не проти. От цього разу спекла тройну порцію коржів вийшло 10 великих, тепер ще крем і буде дуже смачна няма мені на день народження. Дуже дякую за рецеп😘😘😘
Андріано, на здоров’я і з наступаючим днем народження Вас 😀🎂
Як довго потрібно варити заварний крем?
Юліє, коли під час перемішування на поверхні крему почнуть залишатись сліди (як на покроковому фото), – крем слід одразу відставити з вогню. Точний час вказати важко, бо це залежить від кількох чинників: від діаметру каструлі, від товщини дна каструлі, де вариться крем, від величини вогню, на якому готується крем.
Доброго дня! Скільки часу торт має бути в холодильнику?
Наталю, мінімум 5 год., а краще залишити торт в холодильнику наніч, щоб коржі добре просяклися кремом.
Приготувала торт за Вашим рецептом - всього вистачило, і коржів, і крему. Смачний - всім, хто скуштував, сподобався, просили додатковий шматочок до чаю :) Дякую Вам!
Вже не перший рік печу за Вашим рецептом «Спартак». Це настільки смачно, що не уявляю, що може бути щось смачніше. Дякую!
Маріє, дякую Вам за такий гарний відгук!
Готувала спартак перший раз. Вийшло дуже смачно, тільки замало 😊. Дякую за зрозумілий і простий рецепт.
Це найкращий рецепт, печемо його вже давно на всі свята. Любимий десерт моєї родини. Так просто, і так вишукано. Особливо, коли холодний...
Наташа, дякую за гарний відгук 🙂
Добрий вечір🤍а якщо немає такої форми?((
Привіт! Ви можете скористатись формою більшого чи меншого розміру. Зі зміною розміру форми зміниться кількість коржів і, відповідно, висота тортика 😊 Спробуйте 😊