Приготування страви «Бефстроганов».
Бефстроганов або яловичина по-строганівськи дуже смачна страва з тоненько нарізаного м’яса в ніжному сметанковому соусі. Зазвичай, для цієї страви беруть найніжніший шматок яловичини: вирізку, надниркову частину або, як в моєму випадку, полядвицю. Але, я думаю, що Бефстроганов можна приготувати з будь-якого шматка яловичини, – головне його добре відбити і трохи довше потушкувати. А сметану для соусу я б радила брати солодку, краще домашню сепараторну, – тоді і страва смачнішою буде, і сметана точно грудками не візьметься :)
М’ясо нарізати поперек волокон тоненькими шматками товщиною 5-7 мм. Трошки відбити.
Відбиті шматки м’яса нарізати смужками шириною приблизно 1 см.
На сковорідці розігріти вершкове масло та соняшникову олію і на великому вогні, помішуючи, швидко обсмажити м’ясо. Важливо, щоб м’ясо власне смажилось, а не тушкувалось, тому викладати на сковорідку його слід в 2-3 заходи.
Обсмажені шматочки м’яса шумівкою чи лопаткою з отворами викласти на тарілку.
Ріпчасту цибулю порізати маленькими кубиками і на жирі, що залишився після смаження м’яса, трошки обсмажити її до прозорого стану. Потім до цибулі додати борошно, перемішати і на середньому вогні смажити ще 1-2 хв. При потребі, можна додати трошки олії.
Цибулю залити водою чи бульйоном, перемішати, додати обсмажене м’ясо, посолити, поперчити, довести до кипіння, накрити кришкою і на малому вогні тушкувати 30-35 хв. або до м’якості м’яса.
Після цього в сковорідку додати сметану і трошки томатної пасти. Перемішати і під кришкою на малому вогні тушкувати ще 7-10 хв. Густину соусу можна підкорегувати, додавши до страви трішки води чи борошна. Готову страву залишити на 10 хв., щоб вона настоялась. Після цього подавати до столу. Я подавала з картопляним пюре.