Пляцок «Pani Walewska»
Інгредієнти для тіста:
- борошно пшеничне - 200 г
- розпушувач - 1 ч. л. (з гіркою)
- цукор - 50 г
- вершкове масло (охолоджене) або маргарин - 100 г
- жовтки - 3 шт.
- сметана - 1 повна ст. сл.
Інгредієнти для крему:
- борошно пшеничне - 1 ст. л. (без гірки)
- крохмаль - 1 ст. л. (без гірки)
- молоко - 250 мл
- цукор - 50 г
- жовтки - 1 шт.
- ванільний цукор - 1 ч. л.
- вершкове масло (розм"якле) - 100 г
- лікер Амаретто (у мене ром) - 1 / 2 ст. л.
Меренга:
- білки - 4 шт.
- кукурудзяний крохмаль - 2 / 3 ст. л.
- цукрова пудра - 120 г
А також:
- варення з чорної смородини - 200 г
- мигдальні пелюстки (я використала грецький горіх) - 60 г
Приготування пляцка «Pani Walewska».
Хочу поділитись з Вами рецептом знаменитого польського пляцка «Pani Walewska», який вже став досить популярний і на Західній Україні. Готувала цей пляцок вперше і хочу сказати, що вийшов він справді дуже смачний, але, як на мене, трошки засолодкий, хотілося більше кислинки. Тому наступного разу замість смородинового варення використаю звичайні заморожені ягоди чорної смородини. Цей пляцок я випікала у формі розміром 33х25 см.
Готуємо тісто. У велику миску просіяти борошно з розпушувачем. Додати порізане вершкове масло чи маргарин з холодильника і все добре перетерти пальцями.
Потім додати жовтки, цукор і сметану. Замісити м’яке еластичне тісто. При потребі додати ще трошки борошна.
Тісто розкачати на присипаній борошном стільниці під розмір форми, в якій буде випікатись пляцок. Тісто намотати на качалку і перенести у форму, застелену пергаментним папером.
Тісто рівномірно розподілити по всій формі і поки що помістити в холодильник.
Готуємо меренгу. У велику миску вилити 4 білки (3 + 1 білок, що залишиться від крему) і збити їх в м’яку піну. Потім потрохи додавати цукрову пудру і збивати до густої маси (приблизно 10 хв.). В кінці додати кукурудзяний крохмаль і ще раз ретельно перемішати міксером.
На пісочне тісто викласти шар варення або заморожені ягоди.
Поверх – збиті білки.
Білки зверху присипати подрібненими горішками. Форму помістити у заздалегідь розігріту до 180 °С духовку і випікати 30-35 хв. Безе має добре підрум’янитись, а якщо почне підгорати, – накрийте форму фольгою.
Готуємо крем. Жовток перетерти з частиною цукру (25 г) і ванільним цукром.
Додати борошно і крохмаль.
Потім поступово вливаючи молоко, суміш спочатку перетирати ложкою, а потім все ретельно збивати вінчиком.
Каструльку з отриманою масою поставити на маленький вогонь і, постійно помішуючи вінчиком, довести крем до загустіння. Якщо по крему провести ложкою, – мають залишатися сліди (як на фото). Готовий крем повністю вистудити.
Розм’якле масло викласти в посудину, додати решту цукру (25 г) і збити міксером.
До масла з цукром по ложці додавати холодний заварний крем, ретельно збиваючи міксером. В кінці додати алкоголь.
Коли спечений корж вистудиться, за допомогою пергаментного паперу вийняти його з форми і розрізати впоперек на дві рівні частини. На одну частину викласти весь крем і накрити його другим коржем так, щоб меренга була зверху. Пляцок помістити на 2-3 год. в холодильник, після чого можна смакувати. Пляцок «Пані Валевська» готовий.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 113742
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2015-10-11
Поділіться рецептом з друзями :)
Коментарі до цього рецепта (25):Пляцок вийшов дуже смачним. Дуже дякую за рецепт.
Чи можна замінити смородину чорницями?
Дуже дякую за рецепт) Пляцок вийшов!! І вийшов смачний!! Тільки крем трішки рідкуватий...
Дуже смачний і красивий зовні пляцок, в міру солодкий, з кислинкою ! Залежно від борошна, тісто борошна може взяти більше!Якщо у вас духовка добре пече достатньо 25-30 хв.! Рекомендую!
Скажіть, чим можна замінити лікер і ром в кремі?
Гадаю, замість лікеру чи рому до крему можна додати коньяк.
Дуже смачний пляцок! Зробила подвійну порцію,бо сім’я у нас велика. Дітки були в захваті!!! Дякую, Любочка, за рецепт!
Оленочко, на здоров’я! Тішуся, що пляцок всім вам сподобався, і дякую за відгук :)
Дякую. Смачно, навіть дуже!! не зважаючи на те що після випікання чомусь впала меренга. Не підкажете чому?
Ірино, можливо, Ви замало крохмалю дали. Також у мене таке трапилось, коли замість кукурудзяного крохмалю використала картопляний. Але, попри все, пляцок Вам сподобався – і я дуже цьому рада:)
Вкуснятина.
Не вдалась мені «Пані Валевська». Але я буду пробувати знову пекти цей пляцок. Сподіваюсь наступного разу все вийде!
Дуже смачний пляцок!!!! Єдина проблема - падає меренга, хоча використовую кукурудзяний крохмаль. Пекла вже багато разів, сподобався всім, хто пробував. Але що робити з меренгою?
Ще однією причиною,
чому падає меренга, може бути те, що білки занадто довго збивались.
Щиро дякую за рецепт!!! Пекла вперше і вийшов просто ідеальний!!!! Дуже смачний)))
Який розмір форми?
Галино, пляцок я випікала у формі розміром 33х25 см. Розмір форми вказаний в передмові 😉
Дуже дякую. Вибачте, не побачила. Пекла пляцок. Все вдалось. Я давала тонкий шар варення, а зверху ще ягоди смородини. Дуже смачно👍Всім рекомендую!!!
Галино, на здоров’я! Рада, що рецепт Вам сподобався 👍🏻
Пляцок вийшов смачний і легко робити) підкажіть чи меренга повинна бути в середині м’яка? Не зрозуміла чи до кінця випекла)
Оксано, так, меренга має бути всередині м’яка.
Доброго дня, а чи не пом'якне безе я якщо пляцок спекти день перед забавою
Доброго дня, Галино! В цьому пляцку безе одразу після випічки буде ніжним, не твердим. А якщо спекти завчасно, то на поверхні безе можуть виступити краплинки.