Приготування квашеної капусти.
Процес квашення капусти зовсім нескладний. Втім, тут слід звернути увагу на деякі нюанси. По-перше, посудина, де буде кваситися капуста, в жодному разі не може бути з алюмінію, сталі і т.п. Можна використовувати емальований чи скляний посуд або ж, за класикою, дубову діжку :) По-друге, сіль має бути кам’яна чи поварена, в жодному разі не можна використовувати йодовану сіль. Ну і на кінець, основа рецепта – це лише капуста і сіль, всі інші інгредієнти, що вказані вище, додаються за бажанням і смаком :)
Капусту нашаткувати.
Моркву натерти на крупній терці, перець очистити від плодоніжки і насіння та дрібно порізати.
Капусту викласти у велику посудину, додати моркву, перець, лавровий листок, насіння кмину і сіль.
Ретельно перемішати і добре втрамбувати.
Капусту накрити плиткою тарілкою чи кришкою (низом догори). діаметр тарілки / кришки повинен бути не набагато менший за діаметр посудини, в якій буде кваситись капуста. Зверху викласти гніт – в мене літрова банка з водою. Прикрити рушничком і помістити в темне місце кімнатної температури на 3-4 дні.
Капусту перекласти в банку, добре втрамбовуючи її. Туди ж влити сік, що утворився під час квашення капусти. Банку з капустою закрити кришкою і помістити в холодильник чи інше холодне темне місце. Квашена капуста готова.