Пляцок “Рушта”
Інгредієнти (для тіста):
- маргарин - 250 г
- цукор - 200 г
- яйця - 2 шт.
- сметана - 200-250 г
- борошно - 600 г
- розпушувач для тіста - 2 ч. л.
- какао - 1 ст. л.
Для крему:
- молоко - 200 г (1 склянка)
- вершкове масло - 200 г
- цукрова пудра - 100 г
- борошно - 2 ст. л. з гіркою
- цукор - 4 ст. л.
Для помадки:
- вершкове масло - 100 г
- молоко - 5 ст. л.
- цукор - 6-7 ст. л.
- какао - 5 ст. л.
Також:
- родзинки - 100 г
- грецькі горіхи - 100 г
- вишневий джем чи густе варення - 500 г
Приготування:
Маргарин перетерти з цукром.
Яйця розбити, відділити жовтки від білків. Додати жовтки до маргарину з цукром і перетерти.
Збиті білки додати в миску і все розтерти. Щоб швидше збивалися можна додати дрібку солі.
Додати сметану і перемішати.
Потім додати борошно, розпушувач і замісити тісто.
Тісто розділити на дві нерівні частини (в меншу частину додати 1 ст. л. какао вимісити до однорідного кольору). Кожну з частин розділити навпіл. В результаті отримаємо по дві рівні частини світлого і темного тіста
Деко застелити папером для випічки і викласти одну половину світлого тіста.
На тісто викласти половину джему.
Посипати недуже подрібненими грецькими горіхами і родзинками (перед тим родзинки можна замочити на 30 хв. в гарячій воді). Половину горіхів і родзинок залишити для другого коржа.
З однієї половини темного тіста катуляємо смужки і викладаємо їх решіткою. Кладемо в розігріту до 180 °С духовку і випікаємо 30 хв. Так само робимо другий корж.
Тим часом в окрему посудину насипати 2 ст. л. борошна (з гіркою) і перетерти його з молоком. Щоб не утворилися грудки, молоко додавати невеликими порціями.
Додати 4 ст. л. цукру, вимішати.
Поставити на маленький вогонь і, помішуючи, довести до консистенції сметани. Дати охолонути.
Масло з пудрою добре розтерти (якщо пудра з грудками можна її перетерти через сито).
До масла з пудрою невеликими порціями додаємо охолоджену масу, постійно перетираючи.
Кожен корж перемащуємо кремом.
Перемащені коржі з кремом зкладаємо докупи.
Щоб зварити помадку, треба в каструльці розтопити масло, додати молоко, цукор, какао, довести до кипіння и кип'ятити, поки маса не почне густіти.
Готовий торт полити помадкою.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Кількість переглядів: 46128
Автор рецепту: Люба
Дата додавання: 2011-10-06
Поділіться рецептом з друзями :)
Коментарі до цього рецепта (12):Виглядає апетитно.
Ну дуже чудовий...
Сьогодні спекла вийшов низькуватий не такий як на фото, але надіюсь смачний ще не їли.
Який розмір дека?
Людмила, я випікала у формі розміром 29х22 см., але раджу для цієї випічки скористатися формою більшого розміру (на час випікання в мене такої не було), тоді коржі вийдуть тоншими і відповідно більше просякнуть кремом.
Торт виходить дуже смачний.
Йой, а в нашій сім'ї цей торт називають Шарована Марічка бо ми темне тісто не ковбасками викладаємо, а кругляшками розміром з вишню. Але він чудовий і дууже ситний.
Пекла по такому рецепту, коржі вийшли сухі. Можливо муки забагато? ( яке тісто виходить? ) або температура в духовці. Не підкажете що робити щоб не були сухі коржі.
Одразу після випічки коржі виходять сухими (так і має бути), а коли пройдуться кремом, – трохи зм’якнуть. Головне, дайте торту настоятися. Можна залишити його наніч.
Смачнючий! я тільки замість джему взяла консервовані вишні ;-)
Народ коли джем намастили, то після нього ще іде мак варений перемелений, після того робите ришітку, і в одну клітинку ізюм, а в іншу горіхи, ПЛЯЦОК СМАЧНИЙ, ЦЕ НАСТОЯЩА Рушта з маком, а то що без нього, то вже не рушта.
Зоряно, в кожному регіоні, а може й навіть в кожній хаті, готують ніби то однакові страви, в тому числі і пляцки, з певними відмінностями, гадаю, що і ця випічка не є винятком.